הסכם ממון
הסכם ממון בין בני זוג נשואים או כאלה העומדים להינשא מסדיר את יחסי הממון ביניהם וכל שינוי בהסכם יהא בכתב. ההסכם צופה פני עתיד ומתייחס למצב של פקיעת הנישואין או במקרה של מוות. הסכם ממון על פי חוק יחסי ממון בין בני זוג התשל"ג 1973 מחייב אישור בית משפט למשפחה, או בית דין דתי שלו הסמכות בענייני נישואין וגירושין של בני זוג. האישור לא יינתן אלא רק לאחר שנוכח בית המשפט כי הצדדים הבינו את תוכנו של ההסכם ועשו את ההסכם מתוך רצון חופשי וללא כפיה בהבינם את משמעותו ותוצאותיו.
הסכם ממון נערך עבור בני זוג המתקשרים בהסכם ואמור לבטא את רצונותיהם וצרכיהם, הסכם שונה מאיש לרעהו ומיועד ספציפית לבני הזוג שחותמים עליו.
קיימים מספר הסכמים אלה הנפוצים בעיקר אלה:
- הסכם ממון טרום נישואין
- הסכם לחיים משותפים / הסכם ממון
- הסכם בין יורשים
- הסכמי גירושין
הסכם ממון לידועים בציבור
חוק יחסי ממון חל במקרים של בני זוג שנישאו לאחר 1974 . החוק מאפשר לבני זוג נשואים ו/או מי שעומד להינשא לערוך בניהם הסכם ממון בו הם מסדירים את המשטר הרכושי ואת אופן חלוקת הרכוש ביניהם בתקופת שלום בית ובין במקרה של פירוד. הוראות חוק יחסי ממון אינו חל על בני זוג ידועים בציבור אולם "חזקת השיתוף" עשויה לחול על "ידועים בציבור" התנאי הוא שבני זוג אינם שומרים על הפרדה רכושית. על פי משטר זה, הכלל הוא כל מה שנצבר במהלך החיים המשותפים הוא רכוש משותף. זוגות אשר בחרו לא להינשא עשויים להיחשב כידועים בציבור והתנאים להגדרת זוגות אלו הינם קלים יחסית ומצריכים שני יסודות בלבד: קיום משק בית משותף וקיום יחסי אישות.
מדוע זוגות בוחרים מעמד של ידועים בציבור? הסיבות הן מגוונות: יש כאלה אשר אינם מייחסים חשיבות לטקס הדתי הפורמלי ומעדיפים נישואים אזרחיים, הגבלות הקיימות בדת של איסור נישואין של כהן וגרושה, חסרי דת, ובני זוג בעלי דתות שונות, יהודי ומוסלמי, ו/או נוצרי אלה אינם יכולים להינשא נישואים דתיים לפחות לא בישראל. קיימים גם נימוקים כלכליים בעיקר בני זוג במערכת יחסים שניה החוששים לאבד זכויות מסוימות בעקבות הנישואין כגון: פנסיה תגמולים וכיוב'.
האם זוג צעיר המתגורר בדירה משותפת יקבל מעמד "ידועים בציבור" גישת בית המשפט לתת פרשנות מצמצמת למושג "ידועים בציבור" קשר אינטימי ומגורים משותפים אינם מספיקים להגדרת ה"ידועים בציבור". על מנת להוכיח קיומו של משטר רכושי רחב יותר, יש צורך בראיות נוספות להוכחת כוונת שיתוף מגורים בדירה השייכת לאחד מבני הזוג או לשניהם, מכונית המשמשת את בני הזוג, תקופה משמעותית של חיים בצוותא, קיומם של ילדים משותפים, או יחסי תלות של בן זוג אחד בשני. בהתקיים התנאים של בית משותף וחיי משפחה ולא נערך הסכם ממון עשוי להיות מצב בו האישה תוכר כידועה בציבור ותהיה זכאית לרשת את בן הזוג יחד עם ילדיו. לעיתים די בפרק זמן קצר כדי שבני הזוג יקראו ידועים בציבור.
המונח ידוע/ה בציבור הוא מצב משפטי המכיל בתוכו זכויות בסעיפי חוק שונים, אין הגדרה אחידה למושג ידועים בציבור, אפשר שבני זוג יהיו ידועים בציבור לצורך חוק אחד, אך לא יוגדרו ככאלה לצרכיו של חוק אחר. בני זוג המעוניינים לקבל הכרה כידועים בציבור, לעניין זכויות סוציאליות, או זכויות ירושה הקבועות בחוק, נדרשים להוכיח את היותם ידועים בציבור. כיוון שהנושא אינו מוסד בחוק ואין כללים ברורים ואחידים, תפקידו של המשפט לפרש את המונח ולמלאו תוכן, התוצאה של פרשנות זו עשויה להיות תלויה בנסיבות ובשופט הדן בנושא.
חשיבותו של הסכם ממון
המציאות מלמדת כי בני זוג החיים תחת קורת גג אחת ואינם עורכים הסכם ממון המסדיר את היחסים בניהם ואת מערכת היחסים הרכושית, עשויים לסכן במידה מסוימת את רכושם היה והתכונו להורישו לאדם אחר או לילדיהם. כמו כן, בני זוג אשר הביאו לתוך מערכת יחסים נכס ו/או דירת מגורים התכוונו להפרדה רכושית ולא ערכו הסכם עלולים לגלות במקרה של הפירוד יכול שבן הזוג יהיה זכאי למחצית מהדירה.