לעבור לתוכן

עריכת הסכמים בתחום דיני משפחה
יצירת קשר

עריכת הסכמים בתחום דיני משפחה

בתחום דיני משפחה קיימים סוגים רבים ושונים של הסכמים, חלקם מוכרים ונפוצים לדוגמא: הסכם גירושין, הסכם ממון, הסכם בין יורשים, הסכם אבהות, הסכם פונדקאות ועוד..

ניתן לערוך הסכם כמעט בכל נושא. הסכמים בתחום דיני משפחה יש צורך לאשר ולקבל תוקף משפטי על מנת להפכו למחייב.


הסכם גירושין

גירושין בהסכמה מדוע עדיף? - הסכמי גירושין

החלטתם להתגרש תחשבו רגע: למה שלא תוותרו על המלחמות ותנסו להגיע הסכם מתוך הסכמות הדדיות מחוץ לכותלי בית המשפט. המאבק המשפטי ארוך ומייגע וכרוך בהוצאת סכומי עתק.

נסו לשים את האגו בצד ולרסן את הרגשות, להיות שקולים והגיוניים, בסופו של דבר מדובר בכם באופן אישי, כהורים ובילדיכם המשותפים. במקום להעצים את הסכסוך "דרך המלך" לגירושין בהסכמה ניתן לעשות בעזרת עו"ד המתמחה בדיני משפחה ובגישור.

הסכם גירושין הוא הסכם צופה פני עתיד שאמור להיות מותאם לבני הזוג. בהסכם יש להתייחס לכל הנושאים הרלוונטיים: כמו רכוש, מזונות, משמורת, חלוקת זמנים ועוד.

ההסכם יכלול את עניני אחזקת הקטינים, חלוקת האחריות בין ההורים ועד להסדרת הגט. ההסכם גם יתייחס לחינוך הילדים, מקום מגוריהם ודרך קבלת ההחלטות הנוגעות לילדים.

לאחר שהגעתם להסכמות בכל הנושאים הנובעים מתהליך הגירושין נשאר לכם לאשר את ההסכם או בבית דין רבני או בבית משפט היכן שתבחרו.

חשוב לזכור שאישור ההסכם נותן לו תוקף: על פי הוראות חוק יחסי ממון בין בני זוג 1973. יש לאשר כל הסכם יחסי ממון בין בני זוג ע"י בית משפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני. השלב האחרון: טקס סידור הגט שהוא כמובן בסמכות בית הדין הרבני.


הסכם שלום בית / גירושין

הסכם שלום בית / גירושין

הסכם "שלום בית לחילופין גירושין": ישנם בני זוג הנקלעים למשבר זוגי מחליטים לנהל הליכים משפטיים מבלי לבחון אפשרויות אחרות, או בני זוג המצויים בקונפליקטים באשר לסיום הקשר הזוגי. ההתמודדות הרגשית והקושי לבנות אמון בבן הזוג וחשש מאכזבה מונע מהם את שיקום מערכת היחסים. הפתרון למצבים אלו, הסכם שלום בית לחילופין גירושין המיועד לבני זוג המתלבטים ואינם בטוחים שהדבר הנכון הוא לסיים את הקשר. זו אפשרות פחות מוכרת שיכולה להוות פתרון לאלה שאינם בטוחים שהאופציה להתגרש היא הדרך הטובה והנכונה עבורם. בהסכם זה יסדירו בני הזוג את התקופה בה יעשה הניסיון לשלום בית, יגדירו את הרצונות לשיפור חיי הנישואין, כמו טיפול זוגי, יחסי הצדדים ועוד. היה ושלום הבית לא צלח, ניסיונות השיקום לא הובילו את הצדדים למקום טוב, יכולים בני הזוג במסגרת אותו הסכם לקבוע הסדר גם למקרה גירושין בו יסדירו את ענייני הרכוש מזונות משמורת ועוד, הסכם זה יהיה "הסכם מגרה" שיעשה בו שימוש בעת הצורך במקרה ושלום הבית יכשל. למה זה כדאי? ההסכם יעשה בשיתוף פעולה באופן שקול ואחראי, ולפני מצב בו ישנם כעסים נקם ואגו המובילים למאבקים והליכים משפטיים ארוכים. את הסכם שלום בית לחילופין גירושין ניתן לאשר הן בבית הדין הרבני והן בבית משפט למשפחה לצורך מתן תוקף של פסק דין.


הסכם ממון

הסכם ממון

הסכם ממון בין בני זוג נשואים או כאלה העומדים להינשא מסדיר את יחסי הממון ביניהם וכל שינוי בהסכם יהא בכתב. ההסכם צופה פני עתיד ומתייחס למצב של פקיעת הנישואין או במקרה של מוות. הסכם ממון על פי חוק יחסי ממון בין בני זוג התשל"ג 1973 מחייב אישור בית משפט למשפחה, או בית דין דתי שלו הסמכות בענייני נישואין וגירושין של בני זוג. האישור לא יינתן אלא רק לאחר שנוכח בית המשפט כי הצדדים הבינו את תוכנו של ההסכם ועשו את ההסכם מתוך רצון חופשי וללא כפיה בהבינם את משמעותו ותוצאותיו. 

הסכם ממון נערך עבור בני זוג המתקשרים בהסכם ואמור לבטא את רצונותיהם וצרכיהם, הסכם שונה מאיש לרעהו ומיועד ספציפית לבני הזוג שחותמים עליו.

קיימים מספר הסכמים אלה הנפוצים בעיקר אלה:

  • הסכם ממון טרום נישואין
  • הסכם לחיים משותפים / הסכם ממון
  • הסכם בין יורשים
  • הסכמי גירושין

הסכם ממון לידועים בציבור

חוק יחסי ממון חל במקרים של בני זוג שנישאו לאחר 1974 . החוק מאפשר לבני זוג נשואים ו/או מי שעומד להינשא לערוך בניהם הסכם ממון בו הם מסדירים את המשטר הרכושי ואת אופן חלוקת הרכוש ביניהם בתקופת שלום בית ובין במקרה של פירוד. הוראות חוק יחסי ממון אינו חל על בני זוג ידועים בציבור אולם "חזקת השיתוף" עשויה לחול על "ידועים בציבור" התנאי הוא שבני זוג אינם שומרים על הפרדה רכושית. על פי משטר זה, הכלל הוא כל מה שנצבר במהלך החיים המשותפים הוא רכוש משותף. זוגות אשר בחרו לא להינשא עשויים להיחשב כידועים בציבור והתנאים להגדרת זוגות אלו הינם קלים יחסית ומצריכים שני יסודות בלבד: קיום משק בית משותף וקיום יחסי אישות.

מדוע זוגות בוחרים מעמד של ידועים בציבור? הסיבות הן מגוונות: יש כאלה אשר אינם מייחסים חשיבות לטקס הדתי הפורמלי ומעדיפים נישואים אזרחיים, הגבלות הקיימות בדת של איסור נישואין של כהן וגרושה, חסרי דת, ובני זוג בעלי דתות שונות, יהודי ומוסלמי, ו/או נוצרי אלה אינם יכולים להינשא נישואים דתיים לפחות לא בישראל. קיימים גם נימוקים כלכליים בעיקר בני זוג במערכת יחסים שניה החוששים לאבד זכויות מסוימות בעקבות הנישואין כגון: פנסיה תגמולים וכיוב'.

האם זוג צעיר המתגורר בדירה משותפת יקבל מעמד "ידועים בציבור" גישת בית המשפט לתת פרשנות מצמצמת למושג "ידועים בציבור" קשר אינטימי ומגורים משותפים אינם מספיקים להגדרת ה"ידועים בציבור". על מנת להוכיח קיומו של משטר רכושי רחב יותר, יש צורך בראיות נוספות להוכחת כוונת שיתוף מגורים בדירה השייכת לאחד מבני הזוג או לשניהם, מכונית המשמשת את בני הזוג, תקופה משמעותית של חיים בצוותא, קיומם של ילדים משותפים, או יחסי תלות של בן זוג אחד בשני. בהתקיים התנאים של בית משותף וחיי משפחה ולא נערך הסכם ממון עשוי להיות מצב בו האישה תוכר כידועה בציבור ותהיה זכאית לרשת את בן הזוג יחד עם ילדיו. לעיתים די בפרק זמן קצר כדי שבני הזוג יקראו ידועים בציבור.

המונח ידוע/ה בציבור הוא מצב משפטי המכיל בתוכו זכויות בסעיפי חוק שונים, אין הגדרה אחידה למושג ידועים בציבור, אפשר שבני זוג יהיו ידועים בציבור לצורך חוק אחד, אך לא יוגדרו ככאלה לצרכיו של חוק אחר. בני זוג המעוניינים לקבל הכרה כידועים בציבור, לעניין זכויות סוציאליות, או זכויות ירושה הקבועות בחוק, נדרשים להוכיח את היותם ידועים בציבור. כיוון שהנושא אינו מוסד בחוק ואין כללים ברורים ואחידים, תפקידו של המשפט לפרש את המונח ולמלאו תוכן, התוצאה של פרשנות זו עשויה להיות תלויה בנסיבות ובשופט הדן בנושא.

חשיבותו של הסכם ממון

המציאות מלמדת כי בני זוג החיים תחת קורת גג אחת ואינם עורכים הסכם ממון המסדיר את היחסים בניהם ואת מערכת היחסים הרכושית, עשויים לסכן במידה מסוימת את רכושם היה והתכונו להורישו לאדם אחר או לילדיהם. כמו כן, בני זוג אשר הביאו לתוך מערכת יחסים נכס ו/או דירת מגורים התכוונו להפרדה רכושית ולא ערכו הסכם עלולים לגלות במקרה של הפירוד יכול שבן הזוג יהיה זכאי למחצית מהדירה.


הסכם בין יורשים

הסכם בין יורשים:

הירושה: במות אדם עובר עזבונו ליורשיו. היורשים הם יורשים על פי דין או זוכים על פי צוואה, הירושה היא על פי זולת שהיא על פי צוואה. יורשים על פי דין ויורשים על פי צוואה יכולים לשנות את אופן חלוקת העיזבון ביניהם, וזאת כל עוד לא חולק העיזבון. לאחר מות המוריש וכל עוד לא חולק העיזבון רשאי יורש בהסכם בכתב להעביר או לשעבד את חלקו בעיזבון, כולו או מקצתו, ורשאים נושי היורש לעקל את חלקו בעיזבון.

היורשים רשאים לחלק את העיזבון באופן שונה מהחלוקה הנקבעת בחוק הירושה או בצו קיום צוואה, כלומר, היורשים רשאים להעביר את חלקם או חלק מחלקם ליורש אחר. חוק הירושה מאפשר לבצע הסדרים והסכמים בנוגע לחלוקת העיזבון. לדוגמא: יורש ירש דירה יכול להעבירה לאחר. הסדרי ירושה ניתנים לביצוע כל עוד לא חולק העיזבון ולא שולמו תשלומי איזון.

הסכם בין יורשים יכול להיערך בין היורשים עצמם, הסכם בין יורשים יערך בכתב ולא בהסכמה בעל פה. הדבר החשוב בעריכת הסכם בין יורשים שאופן החלוקה לא תכלול כספים שמקורם מחוץ לעיזבון. לדוגמא: כאשר נכס של דירה מועבר לאחד היורשים היורש יוכל לקבל בתמורה כספים מתוך העיזבון העברת כספים אישיים של יורש יגרום לחיוב במס. דרך נוספת להסכם בין יורשים הסתלקות מהעיזבון, במצב כזה רואים את המסתלק כמי שלא ירש. ההסתלקות אפשרית רק לטובת בן זוג, צאצא ואישה של המוריש ולאלו בלבד. בכל מקרה כאשר רוצים לערוך שינויים בירושה יש לבחון את היבטי המס ועשות תכנון נכון.